Wat is torbal?

Torbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Je hoeft niet perse blind of slechtziend te zijn om aan torbal te doen want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde niveau: niks zien.

Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een goede werp- enverdedigingstechniek, een groot oriëntatievermogen en opperste concentratie.

Het speelveld

Torbal wordt gespeeld op een speelveld van 16 bij 7m, het liefst op een gladde vloer en in een ruimte met goede akoestiek. De doelen zijn opgesteld aan beide korte zijden van het veld en zijn 7m breed en 1,30m hoog. Voor de doelen liggen 3 dunne matten op een vaste plaats die als oriëntatiepunt dienen voor de spelers.

Over de middellijn is een dun touw gespannen op 40cm hoogte, zo ook op 2m links en rechts van deze middellijn. Buiten het veld hangen aan deze touwen belletjes zodat elke beweging van deze touwen hoorbaar wordt. Deze 4m omvat de “neutrale zone”. De 6m links en rechts hiervan vormt respectievelijk de spelerszone van team A en de spelerszone van team B.

Het spel

Een wedstrijd wordt betwist tussen 2 teams van elk 3 geblinddoekte spelers. De teams dienen in hun eigen spelerszone te blijven. Men is afwisselend aanvallend en verdedigend team.

Een aanval gebeurt door de bal te gooien naar de overkant. De bal moet onder de 3 touwen door en mag deze onder geen beding raken. De verdedigers wachten de bal af in geknielde, gehurkte of staande houding. Om schaafwonden te vermijden gebruiken de spelers knie- en elleboogbeschermers. De verdedigende ploeg wordt aanvaller van zodra de bal in haar bezit is. In de bal bevinden zich belletjes zodat hij hoorbaar wordt. Een torbal weegt 500g en is zo groot als een volleybal.

Ook in torbal kunnen de spelers fouten begaan die dan bestraft worden door een strafworp of penalty.

Voorkomende fouten bij de aanval :

  • de bal langer dan 8 seconden in teambezit houden
  • met de bal of het lichaam de touwen raken
  • 4 maal na elkaar gooien

Voorkomende fouten bij de verdediging :

  • de ellebogen op de grond steunen voor de bal vertrokken is
  • reeds gaan liggen voor de bal vertrokken is
  • de touwen raken bij het zoeken naar de bal om terug aanvallend team te zijn

Een torbalwedstrijd duurt 2 x 5 minuten effectieve speelduur. Dit lijkt kort maar vergt van de spelers een enorme concentratie omdat de aandacht geen moment mag verzwakken.