Wat is goalbal?

Goalbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Goalbal is gelijkaardig aan torbal, maar kent toch een paar duidelijke verschillen. Deze sport is een Paralympische sport en wordt dus over de hele wereld beoefend (door een 100-tal landen). Je hoeft niet perse blind of slechtziend te zijn om aan goalbal te doen, want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde niveau: niks zien.

Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot oriëntatievermogen, kracht en opperste concentratie.

Het speelveld

Goalbal wordt beoefend op een speelveld van 18 bij 9m. Het wordt best gespeeld op een gladde vloer en in een ruimte met een goede akoestiek. De doelen zijn opgesteld aan de beide korte zijden van het veld en zijn 9m breed en 1,30m hoog. Het speelveld is verdeeld in 3 zones; twee spelerszones van elk 6m diep met daartussen de “neutrale zone” van eveneens 6m diep. In de spelerszone zijn voelbare merktekens op de grond aangebracht die dienen als oriëntatiepunt voor de spelers.

Het spel

Een wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van elk drie geblinddoekte spelers. De teams dienen in hun eigen spelerszone te blijven. Men is afwisselend een aanvallend en verdedigend team. Een aanval gebeurt door de bal te gooien naar de overkant.

De bal moet de grond raken voor het verlaten van de eigen spelerszone en tenminste nog één maal voor het bereiken van de spelerszone van de tegenstander. De verdedigers wachten de bal af in geknielde, gehurkte of staande houding. Om schaafwonden te vermijden gebruiken de spelers knie- en elleboogbeschermers. De verdedigende ploeg wordt aanvaller van zodra de bal in haar bezit is. In de bal bevinden zich belletjes zodat hij hoorbaar wordt.

Een goalbal weegt 1,250kg en heeft de grootte van een basketbal.

Ook in goalbal kunnen de spelers fouten begaan die dan bestraft worden met een strafworp of penalty.

Voorkomende fouten bij de aanval :

  • de bal langer dan 10 seconden in de eigen spelerszone houden
  • lawaai maken terwijl de bal onderweg is naar de overkant
  • de bal raakt voor het eerst de grond na het verlaten van de eigen spelerszone
  • de bal raakt de grond niet voor het bereiken van de spelerszone van de tegenstander

Een wedstrijd duurt 2 x 12 minuten effectieve speelduur. Dit betekent 24 minuten waarin de concentratie geen moment mag verzwakken.